Lokaal, Bijeenkomsten, Het bestuur, Nieuws

Verslag ALV 28 maart 2023

3m

Leudal Energie krijgt groeischeut

Succes heeft altijd meerdere vaders, en zo is het ook met Leudal Energie. In een jaar tijd is het aantal leden van de inmiddels tien jaar oude energiecoöperatie flink gegroeid. Van ruim 500 naar 700 leden. Één van de redenen voor de groei? De winsten die de burgercoöperatie al twee jaar maakt door de opbrengsten van Windpark Kookepan, zeker nadat de prijzen explosief stegen door de energiecrisis. Winsten waar velen in mee willen delen.

,,Die hoge winst is niet eens onze verdienste,” bekende bestuurslid Wim Geelen afgelopen dinsdag op de algemene ledenvergadering in gemeenschapshuis La Rochelle te Roggel. ,,We hebben net als andere energiemaatschappijen voordeel van de hoge prijzen. De extra winst is ons in de schoot geworpen.”

Het bestuur van Leudal Energie, dat geheel uit vrijwilligers bestaat, zou het liefst haar tarieven verlagen. ,,Ons windpark levert stroom voor 8000 gezinnen, maar we hebben zelf pas 400 klanten in Leudal die onze stroom afnemen. ,,We willen naar local for local toe. Lokaal opgewekte stroom lokaal afleveren. We zijn daar al mee bezig. We gaan de inwoners van Leudal een aanbod doen dat ze niet kunnen weigeren. Maar op dit moment zijn we nog gehouden aan landelijk vastgestelde stroomprijzen.”

De winst over vorig jaar wordt onder meer gestopt in de bouw van Zonnepark Nunhem, die binnenkort van start gaat. Ook wordt er een half miljoen euro geleend aan de ook duurzame coöperatie Weert Energie. De rest wordt besteed aan aflossingen van leningen en douceurtjes aan alle belanghebbenden van de coöperatie zelf. Zo krijgen trouwe klanten dit jaar 100 euro terug, krijgen circa 150 mede-investeerders in het windpark 2 procent meer rente op hun inleg en gaat er geld naar omgevings- en verduurzamingsfondsen en de burenregeling voor mensen die binnen 1 kilometer van de windmolens wonen.

Niet alles was koek en ei tijdens de ledenvergadering. Een aantal leden, die geld in het windpark hebben geïnvesteerd, probeerden extra rente uit de winst te slepen. Ze verwezen naar andere energiecoöperaties, die op dit punt vrijgeviger schenen te zijn. Maar hun verzoek werd afgeschoten door het merendeel van de aanwezige 147 leden. Bestuurslid Geelen vond de vraag zelfs ongepast omdat een aantal investeerders daarnaast geen klant zijn van Leudal Energie.

‘Meer windmolens bouwen’

Hans Kusters (65) uit Baexem werd tijdens de vergadering bij acclamatie benoemd tot nieuwe voorzitter van Leudal Energie. Hij volgt in deze functie Joost van Beek op, die vorig jaar afscheid nam, maar wel nog steeds als vrijwilliger betrokken is bij de coöperatie. Kusters liep al sinds enkele maanden ‘stage’ in het bestuur. Tot september was hij Algemeen Directeur bij het in Venlo gevestigde Nedri Spanstaal BV. Hij is gehuwd en vader van drie kinderen. Kusters voorziet roerige tijden. ,,Door de overwinning van BBB tijdens de provinciale verkiezingen zal het onder andere lastiger worden om zonneweides op landbouwgrond te plaatsen. Wie weet kunnen we in de gemeente Leudal wel nog een paar windmolens neerzetten.” Daarnaast erkent Kusters het grote belang van batterijen voor stroomopslag in de toekomst. Ook daar gaat Leudal Energie mee aan de slag, eerst in de vorm van informatiebijeenkomsten voor leden. Op weg naar nog meer duurzame energie voor de komende jaren!

Met dank aan Egbert Hansen.