Dat is heel wenselijk. Overstappen is zowel administratief als financieel aantrekkelijk.
Als deelnemer aan het project wordt er namens jou stroom opgewekt en aan het net geleverd. Als je overstapt naar ‘om| nieuwe energie` neem je die zonnestroom min of meer zelf af. De coöperatie geeft de deelnemer een korting van 30€/jr vanwege de minder administratieve werkzaamheden.
Overstappen is ook administratief aan te raden omdat je de energiebelasting alleen terug kunt krijgen van je eigen energieleverancier. Wanneer je niet overstapt heeft Leudal Energie extra administratie lasten, welke in rekening worden gebracht bij de participant van 30€/jr Leudal Energie neemt dan voor jou contact op met je energieleverancier en informeert op basis van de ledenovereenkomst hoeveel aftrek van energiebelasting je recht hebt. Echter de energieleveranciers zijn niet verplicht hieraan mee te werken, maar de meesten wel.
Overstappen hoeft dus niet, maar is voor jou zowel administratief als financieel aantrekkelijk.
Tot nog toe was de naam van het overkoepelende samenwerkingsverband van lokale energie-coöperaties ‘Duurzame Energie Unie’, kortweg DE Unie. Deze is in 2017 verandert in naam “om| nieuwe energie”, welke voor het 4e jaar op rij gekozen is tot groenste energiemaatschappij van Nederland (samen met 2 anderen).
Het voordeel van ‘om|nieuwe energie’ is dat wijzelf ‘Leudal Energie | om’ zijn. ‘om | nieuwe energie’ heeft geen aandeelhouders, geen externe belanghebbenden, geen grote overheadkosten, nee, 40 lokale energie-coöperaties zijn samen de eigenaar en als er in de toekomst winst gemaakt wordt dan is die winst ook voor Leudal Energie.
Voordeel van ‘om | nieuwe energie’ is dat we daarmee in de toekomst onze eigen energieprijzen kunnen bepalen. `om| nieuwe energie` wordt een soort zelfstandige energiemarkt tussen coöperatief samenwerkende burgers. Hoe dit er precies uit gaat zien zal in de toekomst blijken, maar dit gaat voordelen hebben, vooral als we groeien.
Een ander voordeel is dat Leudal Energie voor iedere overstappende deelnemer jaarlijks een bedrag ontvangt, waaruit nieuwe initiatieven worden gefinancierd en de continuïteit van de Leudal energie mede wordt gewaarborgd.
Wanneer je nog bij een andere energieleverancier zit dan kan het zijn dat je een overstap-boete moet betalen. Stap je niet over dan moet je wel controleren of je oude energieleverancier meewerkt aan het terugbetalen van de energiebelasting. Kijk hiervoor op https://www.hieropgewekt.nl/kennisdossiers/postcoderoosregeling-werkt-je-energieleverancier-mee