Zaterdag 18 september 2021 vond de opening plaats van Leudal Energie’s coöperatieve Windpark de Kookepan in Neer. Een uniek park dat 100% mogelijk is gemaakt door én voor de inwoners van Leudal.

De weergoden waren ons gelukkig gunstig gezind en zegenden ons met een zonnige dag. Naar goed Limburgs gebruik werd iedereen ontvangen met een kopje koffie en lekker stukje vlaai, verzorgd door Ria Joosten Catering en Evenementen, die verantwoordelijk waren voor de verzorging van de innerlijke mens.

Langzaam stroomde er steeds meer gasten binnen en rond drie uur ’s middags verzocht dagvoorzitter Els Boonen iedereen om plaats te namen in de tent. Voorzitter Joost van Beek trapte af met een korte speech en dankwoorden aan alle betrokkenen. Hierna volgde een toespraak van wethouder Piet Verlinden en Enercon’s (de bouwer van de windturbines) Bram van Noort.

Daarna was het de beurt aan de presentaties van Marjan Minnesma, directeur van klimaatactiegroep Urgenda (bekend van de rechtszaken tegen de Nederlandse Staat betreffende de klimaatdoelen en tegen Shell) en Sander Geelen, ondernemer en directeur van Geelen Counterflow, een Leudals bedrijf met het duurzaamste kantoor ter wereld. Beider presentaties waren zowel inspirerend als informerend, maar ook alarmerend, met het oog op de klimaatverandering.

Marjan Minnesma sprak onder meer over het ‘mini-college klimaat’ dat ze onze minister-president recent gegeven had. Sander Geelen deelde zijn persoonlijke verhaal over de zeilreis met zijn gezin die jaren geleden definitief zijn ogen had geopend betreffende duurzaamheid.

Na de presentaties werden de namen voor de molens bekend gemaakt, geïnspireerd op de buurtschappen waar ze liggen: de Slup, Kookepan en Spanjerd.

Uiteindelijk was het tijd voor de openingsceremonie bij een van de molens. Met een ludieke handeling -een gigantische groene stekker werd door onze eregasten in een bijbehorend groen stopcontact gestoken – werd het windpark officieel geopend! Ondanks dat de wind ons in de steek had gelaten, draaide de molen toch, zij het met een beetje extra hulp.

De Roggelse harmonie begeleidde daarna iedereen weer terug na de feesttent, want het was tijd voor entertainment van onze surprise-gast, comédienne Resi Coumans. Als ijverige (maar nieuwsgierige) poetsvrouw, ondervroeg ze enkele gasten om vervolgens een ludieke striptease te doen, op haar eigen Limburgse versie van Joe Cocker’s ‘You can leave your hat on’. Ondertussen werd er door alle aanwezigen met een glaasje bubbels geproost op de opening.

Graag willen we onze gasten, zowel investeerders, leden en klanten bedanken voor het komen om samen deze duurzame mijlpaal te vieren. Speciale dank aan onze dagvoorzitter Els Boonen die de middag in goede banen leidde. Verder bedanken we Harmonie Amicitia Roggel voor de muzikale omlijsting van de openingsceremonie en de vrijwilligers van volleybalvereniging Accretos Roggel/Neer. En last, but zeker not least, onze eigen vrijwilligers die deze dag mogelijk maakten!

De hoogtepunten van de opening
Interviews bestuursleden nav opening windpark door regionale omroep ML5