Over Leudelen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Familie-elektrische-auto.png

Heb je al ooit nagedacht over autodelen? Of misschien heb je zelf (nog) geen elektrische auto, maar ben je wel nieuwsgierig naar elektrisch rijden?
Op dit moment verkent Leudal Energie de mogelijkheid voor autodelen, een duurzamer en kosteneffectief alternatief voor regulier autobezit.

Autodelen heeft zijn wortels in de jaren zeventig, toen carpoolen ontstond als reactie op hoge brandstofkosten. In onze huidige tijd worden we natuurlijk geconfronteerd met diverse grote problemen die ook vragen om creatieve, niet-traditionele oplossingen.

Daarom overwegen we de introductie van ‘Leudelen’, een coöperatieve elektrische autodeelvariant in Leudal. Interessant voor mensen die niet zoveel rijden, kleine afstanden meestal fietsend of lopend afleggen en maar af en toe een auto nodig hebben. Deze deelauto’s zijn bij voorkeur elektrisch en wor-
den per dag(deel) gehuurd.
Coöperatief autodelen kan even wennen zijn, het verschilt nogal van het bezitten van een eigen auto die altijd beschikbaar is. Verder hebben elektrische auto’s hun eigen kenmerken, zoals een beperkter bereik en automatische transmissie.
Maar de geringere lasten en het wegvallen van kosten – zoals motorrijtuigenbelasting, verzekering en onderhoud – alsmede het rijcomfort, zijn op hun beurt weer grote voordelen.
Je hoeft niet meer dure brandstof te tanken. Ook kun je thuis goedkoop laden, zeker als je zonnepanelen hebt.

Wie heeft de auto dan in eigendom?
Er zijn meerdere mogelijkheden die in een aantal plaatsen in Nederland (en daarbuiten) al volop zijn beproefd en vaak naast elkaar bestaan, zoals:

  • Energiecoöperatie heeft de auto’s zelf in eigendom
  • Energiecoöperatie schaft elektrische auto aan met subsidie, verkoopt die (minus BTW) door naar een privépersoon, die hem in zijn eigen kring verhuurt.
  • Energiecoöperatie werkt samen met de gemeente: de gemeente deelt haar elektrische auto’s buiten kantoortijd.
  • Een aantal mensen (een groep van bijv. 10-12 personen) huurt een auto van een commerciële garage (lease) en betaalt gezamenlijk één huurbedrag op maandbasis.

    Welke (combinatie van) keuze(s) het wordt, zullen we later beslissen.


    Meer informatie…….