De gemeente Leudal staan momenteel op een fraaie derde plaats in Limburg wat betreft gemeenten met de meeste geïnstalleerde zonnepanelen. Dit blijkt uit het rapport “Zon zoekt Gemeenten” dat in opdracht van Natuur en Milieu is opgesteld. Deze zeer recente gegevens zijn tot en met het eerste kwartaal van 2015.


In Limburg staan de bovenste drie gemeenten redelijk dicht bij elkaar. Peel en Maas is koploper, gevolgd door Horst aan de Maas op de voet gevolgd door Leudal. De prestatie van onze gemeente is opvallend omdat gemeenten met veel meer inwoners zoals Maastricht en Venlo, achter ons blijven. Ook landelijk staat de gemeente Leudal haar mannetje getuige de 35e plaats van de 393 gemeenten die Nederland telt. Leudal staat zelfs op plek 27 wat betreft het aantal Wattpiek (152Wp) per inwoner.

Hoe komt het dat Leudal zo goed scoort? De sinds 2013 opererende duurzame energie coöperatie Leudal Energie heeft door de actie Leudal Zoekt Zon een bijdrage geleverd aan dit resultaat. De duurzame energie coöperatie Leudal Energie gaat nog dit jaar het aantal panelen fors uitbreiden door op de basisscholen van Haelen en Heythuysen een groot aantal panelen te plaatsen.

Er zijn uiteraard meerdere redenen zoals veel laagbouw (veel dak per inwoner beschikbaar), veel eigen woningen en ook bedrijven die investeren in zonne-energie. Het beleid van de gemeente is zeer belangrijk, met name de rol van Robert Wilms als coördinerend ambtenaar is cruciaal. Leudal Energie heeft als doel gesteld om voor het jaar 2020, 20% van alle energie in Leudal op een duurzame manier op te wekken. Dit willen we onder andere bereiken door:
1. Energie te besparen middels de actie Energiecoach.
2. De actie Leddal zorgt door toepassing van lichtscans bij bedrijven en daaropvolgend plaatsen van energie zuinige ledlampen voor besparing zowel op financieel gebied als op energiegebied.
3. Onze actie Zon op School zorgt dat scholen duurzame energie krijgen middels zonnepanelen.
4. Vanaf 1 september gaan we schone energie afnemen van de vijfde windmolen aan de Boerderijweg in Neer. Deze energie gaan we o.a. leveren aan de bewoners van Leudal.
5. Als vijfde werkgroep timmert Leudal Zoekt Zon 2015 aan de weg. Met deze actie hebben we de twee beste zonnepanelen installateurs uit de regio geselecteerd middels een gedetailleerde vragenlijst. Hierdoor wordt de moeilijke keuze voor een installateur al vereenvoudigd. Na de zomervakantie gaat Leudal Energie weer infoavonden organiseren voor geïnteresseerden. Op deze avonden kunt u al direct een offerte aanvragen bij de twee door ons geselecteerde installateurs. Door mee te doen gaan we zorgen dat Leudal op nummer 1 komt te staan in Limburg!