Machinebouwer Geelen Counterflow uit Haelen heeft op 13 november tijdens het ‘Duurzaam Gebouwd’ congres in Maastricht een vijf sterren BREEAM-NL Nieuwbouw certificaat behaald voor het ontwerp van haar nieuwe kantoor. Directeur Sander Geelen van Geelen Counterflow ontving het duurzaamheidscertificaat uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van de Dutch Green Building Council. Het is een bijzondere prestatie: het ontwerpteam behaalde een score van 94,19 %, de hoogste score die ooit in Nederland is behaald.
Het nieuwe kantoor voor 50 medewerkers wordt volledig gebouwd met prefab wanden en vloeren van onverlijmd massief hout uit het Zwarte Woud. Waar mogelijk zijn verder “Cradle To Cradle” gecertificeerde bouwmaterialen toegepast.

Door te bouwen volgens de Passief-Huis richtlijnen en dankzij de 330 zonnepanelen op het dak wekt het kantoor 50% meer duurzame energie op dan het totale energieverbruik voor verwarmen/koelen, ventilatie, verlichting, servers, PC’s, copier/printers en telefonie.

Bouwen in eigen beheer
Geelen Counterflow bouwt het kantoor van 2400 m2 in eigen beheer, direct met het ontwerpteam en de onderaannemers. Mede daardoor zijn de bouwkosten niet significant hoger dan voor een kantoor dat op traditionele wijze wordt ontworpen en gebouwd. De meerkosten van de moderne energietechnieken verdienen zich binnen 10 jaar terug.

 

Grenzen verleggen
Opdrachtgever Sander Geelen: ”We zullen komende jaren onze grenzen moeten verleggen om deze planeet voor de mens leefbaar te houden. Op kleine schaal laat dit kantoor zien dat dit goed mogelijk is, zonder compromissen op het gebied van uitstraling of comfort en met een goed rendement. Voorwaarde is wel dat je investeert met oog voor de lange termijn.”

Annemarie van Doorn: “Geelen Counterflow kan trots zijn op dit unieke resultaat, de hoogste BREEAM-NL score ooit voor een ontwerp. Weer een eindgebruiker die een duurzaam voorbeeld stelt en durft te investeren zonder dat ze het morgen al hoeft terug te verdienen.”