Afgelopen zaterdag bezochten twee bestuursleden het najaarscongres van ODE te Utrecht, de Organisatie voor Duurzame Energie in Nederland. 150 personen en organisaties waren aanwezig en kregen een interessant programma voorgeschoteld. Leudal Energie is onlangs lid geworden van REScoopNL. Dit is de coöperatie van energiecoöperaties en is onderdeel van ODE.

Er waren presentaties over:

'Nul op de meter woningen' en hoe dit te realiseren. Voor koopwoningen kan dit doel bereikt worden door de energierekening om te zetten in extra hypotheekruimte. Hiermee zou komend jaar €40.000 aan extra geld vrijkomen per woning waarmee nul op de elektriciteits- en gasmeter gerealiseerd kan worden.

Duurzame energiecoöperaties in Europa. Het blijkt dat er nu al enkele duizenden coöperaties zijn waarvan er een aantal in enkele jaren gegroeid zijn naar duizenden leden die samen energie opwekken en onderling leveren. Er is dus veel mogelijk.

Verder waren er diverse korte presentaties van duurzame initiatieven en werd de dag afgesloten met een paneldiscussie. Kortom zeer de moeite waard.

Leudal Energie is als organisatie lid van de Organisatie Duurzame Energie. Je kunt ook persoonlijk lid worden voor 25 euro. Wil je lid worden van ODE, kijk dan op www.duurzameenergie.org