bron

bannergroot2

 

Overheid, Rabobank en ASN Bank zijn gestart met het Nationaal Energiebespaarfonds dat bestaat uit een pot geld met 300 miljoen euro, waar particulieren goedkope leningen kunnen aangaan.

Tegen een aftrekbare rente van minimaal 3,4 procent kunnen particulieren geld lenen voor zonnepanelen voor het opwekken van stroom, thermische zonnepanelen, isolatie, warmtepompen en zuinige CV-ketels. Het te lenen bedrag moet tussen minimaal 2500 en 25000 euro liggen.
Omdat zonnepanelen zich toch al snel terugverdienen door een hoge jaarlijkse besparing op de factuur, is financiering met dit fonds aan extra regels gebonden. 

Iemand die zonnepanelen wil financieren moet ook een tweede besparingsmaatregel laten uitvoeren, ter hoogte van het zelfde bedrag als de kosten voor zonnepanelen. Dus als iemand 4000 euro wenst te lenen voor zonnepanelen, zal hij ook 4000 euro moeten lenen voor een andere besparingsmaatregel. Het is ook mogelijk een deel van de kosten te financieren. Een combinatie als dak- of vloerisolatie en plaatsing zonnepanelen is ideaal.


Beide banken investeren 225 miljoen in het fonds. De overheid de rest. Energiebesparende investeringen zijn ook interessant door het verlaagde BTW-tarief van 6 % op het arbeidsloon, dat geldt tot eind 2014. Sinds afgelopen zomer kunnen particulieren die zonnepanelen aanschaffen alle BTW terugkrijgen van de belastingdienst. Dit betekent een voordeel van meer dan 15 % op de aanschaf- en plaatsingskosten. De terugverdientijd van zonnepanelen ligt nu rond de zeven jaar.