‘Het geld waait nu binnen’

 

Het gaat Leudal Energie voor de wind. Windpark Kookepan in Neer was amper operationeel of de stroomprijs ontplofte. Dat was vijf maanden geleden. De oplevering van de drie windmolens had op geen beter moment kunnen plaatsvinden. ,,Het geld waait nu binnen”, toeterde voorzitter Joost van Beek in het prille voorjaar al.

De 1250 leden van de coöperatie profiteren. Met groene stroom, gratis advies of extra opbrengst op hun inleg. De windmolens zijn immers ook betaald met centjes van leden. Die krijgen dit jaar twee procent extra op hun belegging.  Daarnaast wordt een ‘overwinst’ van € 100.000 op diverse manieren teruggegeven aan de leden en inwoners van Leudal.


       

Kookepan 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: de drie turbines van Windpark de Kookepan vanaf de Heldensedijk te Roggel

 

Zendingswerk

 

,,Weet je dat er nog steeds mensen zijn die ons concept helemaal niet geloven. Gewone mensen, maar ook de ambtenaren en bestuurders waarmee wij van doen hebben. Die menen dat wij als bestuurders van de coöperatie het verdiende geld in eigen zak steken. Terwijl wij allemaal onbetaalde vrijwilligers zijn….” Joost wil maar zeggen; er is nog veel zendingswerk te verrichten.

Negen jaar trok hij mede de kar. Onder zijn leiding groeide energiecoöperatie Leudal Energie als kool; van 50 leden bij de oprichting negen jaar geleden tot ruim 500 leden en 750 aspirantleden nu. Door Leudal Energie wordt de hele gemeente Leudal feitelijk in een oogwenk groen, qua energie. Met zon en wind. Met zonnepanelen en windmolens. Waar in andere gemeenten nog over wordt gebakkeleid is in Leudal al grotendeels gerealiseerd.

,,Toen we in 2013 begonnen was ik secretaris. We waren allemaal aan het praten, aan het vergaderen en ik notuleerde. En in de volgende vergadering werd er weer gepraat, genotuleerd en opnieuw vergaderd. Dat schoot niet echt op. Want ons doel was in 2020 minstens 20% duurzame energie op te wekken.”

Onder Joost's voorzitterschap kwam er meer schot in. Zijn achtergrond als bedrijfskundige kwam van pas; hoe organiseer je het zo dat doelen ook worden bereikt. ,,We zijn, heel simpel, informatiebijeenkomsten over zonnepanelen gaan houden. Daar profiteert nu heel Leudal van. We hebben veel inwoners overgehaald zonnepanelen op hun dak te plaatsen.”

 

Draagvlak

Door de ervaringen van medebestuurslid Har Geenen met windmolens werden plannen gesmeed voor de bouw van Windpark Kookepan. Dat ging niet allemaal van een leien dakje. Waar soortgelijke initiatieven elders finaal mislukten of tegenwind kregen, lukte het burger coöperatie Leudal Energie wel.  Door overreding kwam er draagvlak voor het hele idee. Bij de gemeente, bij de Provincie, bij de bank maar ook bij de directe omwonenden, zij het dat niet iedereen gecontenteerd werd. Maar dat doet niet af aan het succes. Want dat is het.

 

Denkkracht

De vrijwilligers van Leudal Energie gaan nu niet op hun handen zitten. De winst wordt geïnvesteerd in nieuwe initiatieven. Zo is het de bedoeling dat er aan de Napoleonsweg in Haelen een snellaadstation voor elektrische auto’s wordt gebouwd zodra de beoogde zonneweide achter de steenfabriek in Nunhem stroom gaat leveren. Hier kunnen leden van de coöperatie straks hun e-auto voltanken tegen een extra gunstige prijs. Dat is niet alles, want er zijn nog volop ideeën. De denkkracht van haar 1250 leden wordt hiervoor aangeboord. ,,We gaan onze eigen leden maar ook anderen mobiliseren om kortstondig – ik denk telkens in twee tot drie sessies - mee laten denken om problemen op te oplossen. Hoe kunnen we stroom van onze windmolens opslaan als de stroomprijs onder de kostprijs daalt? Hoe kunnen we mensen met een smalle beurs helpen te vergroenen? Hoe kunnen we op kleine schaal groen biogas maken? Dat soort zaken.”

 

Foto Joost Dick Har

 

Fotobijschrift: Joost van Beek (links) nam recent afscheid als voorzitter van Leudal Energie. Hij blijft zich echter inzetten voor de energiecooperatie. Hij kreeg onder meer als dank een bos bloemen van secretaris Dick Hommen. Op de achtergrond bestuurslid Har Geenen.

Bron:  Egbert Hanssen.