Wijnkoperij Storms gaat voor ledverlichting en duurzaamheid én kostenbesparing!

In de winkel van Wijnkopers Alex Storms Mertens in Heythuysen is de installatie van professionele ledverlichting zojuist afgerond en eigenaar Alex Storms Jr is een tevreden mens.

Deze energiezuinige verlichting is in het kader van het zogenaamde LEDdal project van de duurzame energiecoöperatie Leudal Energie geleverd. Dit project biedt de mogelijkheid om een professionele lichtscan uit te laten voeren. Bedrijven, maar ook verenigingen en gemeenschapshuizen maken hiervan graag gebruik omdat er provinciale subsidiemogelijkheden zijn. Leudal Energie geeft de bedrijven en organisaties een objectief, onafhankelijk en vrijblijvend advies.

Ondernemend en organiserend Leudal is terughoudend om een lichtscan te laten uitvoeren. Het feit dat ledverlichting 60 tot 90% aan energie bespaart, maakt blijkbaar weinig indruk. Niemand verdiept zich graag in de energiekosten die de verlichting met zich meebrengt en er zijn vele vooroordelen rondom ledverlichting. Inmiddels zijn de prijzen flink gezakt, is de kleur niet van de ouderwetse verlichting te onderscheiden en de kwaliteit veel beter (met een levensduur tot wel 60.000 branduren!). Kwaliteit en garantie is gewaarborgd doordat Leudal Energie heeft gekozen voor Philips verlichting.

Na elke scan bieden testlampen de mogelijkheid om de ideale mix te vinden tussen de wensen van de gebruiker en de optimale prestaties van ledverlichting. Het was voor Alex belangrijk dat de verlichting niet alleen blijft zorgen voor de kenmerkende sfeer in de winkel, maar ook voor goede verlichting in het magazijn. De perfecte balans tussen ambiance en productiviteit is hiermee gerealiseerd! Alex geeft nog een extra reden aan om tot ledverlichting over te gaan, namelijk het feit dat de ledverlichting geen UV uitstraalt en dit is heel goed nieuws voor de opslag en presentatie van traditionele kwaliteitswijnen: de kwaliteit en smaak blijven hierdoor tevens beter gewaarborgd.

In de lichtscan worden alle relevante ruimtes doorgenomen. Leudal Energie wordt, daar waar nodig, ondersteund door een erkende lokale installateur die alles van ledverlichting weet. De energierekening wordt besproken en ook de elektriciteitskosten per kWu bepaald. Met behulp van de ingeschatte branduren worden dan de investeringskosten, terugverdientijd en jaarlijkse energiebesparing berekend. Terugverdientijden van minder dan een jaar zijn daarbij zeker geen uitzondering.

Het streven van Energiecoöperatie Leudal Energie is om in het jaar 2020 minimaal 20% van de gemeente Leudal te voorzien van lokale en duurzame energie. Dan is het van belang om eerst de energiebehoefte naar beneden te brengen; de omschakeling naar ledverlichting helpt daar natuurlijk bij.

Alex Storms

Op de foto heft Alex Stoms Jr in zijn zaak op de Dorpsstraat in Heythuysen het glas op de nieuwe ledverlichting.