De coöperatie Leudal Energie is eigenaar van de panelen. Als lid ben je op jouw beurt (mede) eigenaar van de coöperatie en deelnemer aan de installatie op een dak. Met de inleg voor deelname wordt de Leudal Energie Postcoderoos op het dak van Biologische tuinderij de Waog te Neer gefinancierd. Leudal Energie zorgt ook voor alle organisatorische bijkomstigheden zoals het afsluiten van een verzekering voor de installatie en de (onderhouds-)contracten, maar ook zaken als de boekhouding worden verzorgd. Dit is zo geregeld zodat externe partijen, zoals een installateur of een verzekering, niet hoeven te schakelen met tientallen verschillende deelnemers, maar met één coöperatie. 

 

Als je verhuist binnen de Postcoderoos verandert er niets. Je blijft gewoon meedoen aan het Postcoderoos project.
Als je buiten Leudal gaat verhuizen en of buiten de Postcoderoos kun je niet langer meer deelnemen aan deze Postcoderoos. Leudal Energie zal je participaties/panelen waarderen in de vorm van een adviesprijs. De formule voor de berekening van deze adviesprijs moet nog vastgesteld worden, we hebben daarvoor contact opgenomen met enkele andere coöperaties om tot dezelfde berekening te komen.

1. aan de verkoper vragen we of deze, de panelen wil proberen te verkopen aan de nieuwe bewoner van je woning, of zelf iemand anders zoeken in je wijk die de participaties van je overneemt.
2. als dat niet lukt gaan we de panelen aanbieden aan de andere deelnemers aan het project.
3. als dat geen koper oplevert kijken we of er in ons totale netwerk nog een belangstellende te vinden is (we gaan er eigenlijk vanuit dat er in de toekomst continu belangstelling zal zijn).
4. als er dan nog steeds geen koper is en de financiën van de coöperatie het toestaat, nemen we de panelen tijdelijk zelf over en zoeken we verder naar een nieuwe belangstellende.
5. als de coöperatie geen financiële middelen heeft dan zit je er als deelnemer nog enige tijd zelf aan vast, totdat er alsnog een koper gevonden is.

 

 

Ja, dat moet. Dat gebied kan overigens nog best groot zijn. Dat je in een postcodegebied moet wonen dat grenst aan het postcodegebied waarin de installatie staat is een voorwaarde van de Regeling Verlaagd Tarief. De regeling wordt daarom ook wel de Postcoderoos regeling genoemd. (een postcodegebied is het gebied met dezelfde 4 cijfers in de postcode). Bewoners in de volgende postcode gebieden kunnen meedoen aan het Postcoderoos Project de Waog: 6093 Heythuysen, 6089 Heibloem, 6088 Roggel, 6086 Neer, 6083 Nunhem, 6081 Haelen.   Er is nog ruimte voor deelname, meld je snel aan via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via onze projectleider Robert Groeneboom tel: 06 19472350

 

Leudal Energie heeft geen Algemene Voorwaarden. We kennen wel een overeenkomst welke we met de deelnemers sluiten en we hebben we een uitgebreide informatie opgesteld.

Moet ik lid worden van de coöperatie Leudal Energie?

Ja, bij deelname aan een project van Leudal Energie is het lidmaatschap van de energiecoöperatie verplicht. Dit volgt uit de overheidsregeling waarmee Leudal Energie werkt. Lidmaatschap bedraagt € 10,00 per jaar.

 

Leudal Energie verzorgt het grootste deel van de nodige administratieve taken, zoals vermeld bij de vraag ‘Ben ik dan ook eigenaar van de zonnepanelen/installatie?’ De participaties die je hebt in de coöperatie gelden echter wel als deel van je eigen vermogen. Dat wil zeggen dat je deze op moet voeren in de belastingaangifte als vermogen in Box 3. Je betaalt alleen belasting als het totale eigen vermogen boven de vermogensrendementsheffing uitkomt (€ 30.846 in 2020). Benader voor specifieke vragen de Belastingdienst: 0800-0543 en www.belastingdienst.nl.

 

Per Leudal zonnedak zal een projectraad worden ingesteld, gevormd door de deelnemers aan het project. Het bestuur van Leudal Energie draagt zorg voor de ontwikkeling en financiële afhandeling van het project. De projectraad kan, indien gewenst, het bestuur van Leudal Energie aanwijzingen hierover geven.

Als je investeert in een Leudal zonnedak word je automatisch lid van Leudal Energie en heb jij zeggenschap over de besluiten, welke in het ALV(algemene leden vergadering) worden genomen. Dit wordt allemaal voor je voorbereid door het secretariaat van Leudal Energie

De zonnestroominstallatie zal aan het einde van het project (na 15 jaar) om niet worden overgedragen aan biologische tuinderij de Waog. Hiermee vermijden we de kosten van verwijdering van de installatie.

 

 

Via de website kun je je inschrijven of informatie aanvragen. Vanaf dat moment houdt Leudal Energie je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de ontwikkeling van het dak waar jij aan kunt deelnemen (zie hieronder, ‘postcoderoos’) en informatiebijeenkomsten die georganiseerd worden. Ook kun je hier de financiële verwachtingen voor het project inzien. Mochten er overige onduidelijkheden bestaan, dan kun je altijd contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De coöperatie Leudal Energie is eigenaar van de panelen. Als lid van Leudal Energie ben je op jouw beurt (mede) eigenaar van de coöperatie en deelnemer aan de Postcoderoos installatie op het dak van de Waog. Met de inleg voor deelname wordt de Leudal Postcoderoos gefinancierd. Leudal Energie zorgt ook voor alle organisatorische bijkomstigheden zoals het afsluiten van een verzekering voor de installatie en de (onderhouds-)contracten, maar ook zaken als de boekhouding worden verzorgd. Dit is zo geregeld zodat externe partijen, zoals een installateur of een verzekering, niet hoeven te schakelen met tientallen verschillende deelnemers, maar met één coöperatie.

 

Dat is heel wenselijk. Overstappen is zowel administratief als financieel aantrekkelijk.

Als deelnemer aan het project wordt er namens jou stroom opgewekt en aan het net geleverd. Als je overstapt naar ‘om | nieuwe energie` neem je die zonnestroom min of meer zelf af. De coöperatie Leudal Energie geeft de deelnemer een korting van €30/jr. vanwege de minder administratieve werkzaamheden.

Overstappen is ook administratief aan te raden omdat je de energiebelasting alleen terug kunt krijgen van je eigen energieleverancier. Wanneer je niet overstapt heeft  Leudal Energie extra administratie lasten, welke in rekening worden gebracht bij de participant van €30/jr.  Leudal Energie neemt dan voor jou contact op met je energieleverancier en informeert op basis van de ledenovereenkomst  hoeveel aftrek van energiebelasting je recht hebt. Echter de energieleveranciers zijn niet verplicht hieraan mee te werken, maar de meesten wel.

Overstappen hoeft dus niet, maar is voor jou zowel administratief als financieel aantrekkelijk.

om | nieuwe energie is door de Consumentenbond, Milieufederatie, Wise en Greenpeace al voor het 6e jaar op rij gekozen tot groenste energiemaatschappij van Nederland (samen met enkele anderen).

Het voordeel van ‘om | nieuwe energie’ is dat wijzelf ‘Leudal Energie | om’ zijn. ‘om | nieuwe energie’ heeft geen aandeelhouders, geen externe belanghebbenden, geen grote overheadkosten, nee, 40 lokale energie-coöperaties zijn samen de eigenaar  en winst wordt gedeeld door de aangesloten coöperaties.

Voordeel van ‘om | nieuwe energie’ is dat we daarmee in de toekomst onze eigen energieprijzen kunnen bepalen. `om | nieuwe energie` wordt een soort zelfstandige energiemarkt tussen coöperatief samenwerkende burgers. Hoe dit er precies uit gaat zien zal in de toekomst blijken, maar dit gaat voordelen hebben, vooral als we groeien.

Een ander voordeel  is dat Leudal Energie voor iedere overstappende deelnemer jaarlijks een bedrag ontvangt, waaruit nieuwe initiatieven worden gefinancierd en de continuïteit van Leudal Energie mede wordt gewaarborgd.

Wanneer je nog bij een andere energieleverancier zit dan kan het zijn dat je een overstap-boete moet betalen. Stap je niet over dan moet je wel controleren of je oude energieleverancier meewerkt aan het terugbetalen van de energiebelasting volgens de Postcoderegeling. Kijk hiervoor op https://www.hieropgewekt.nl/kennisdossiers/postcoderoosregeling-werkt-je-energieleverancier-mee

Ben je nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier dan kun je overstappen zonder overstap-boete