OM | COLLECTIEF VERANDERT DE ENERGIEMARKT VAN ONDEROP

Met nieuwe energie. Een nieuwe manier van denken. Voor de groene generatie.


De Duurzame Energie Unie, het grootste energiecollectief van het land - al 2 jaar op rij verkozen tot groenste energieleverancier van Nederland - is sinds maandag 2 oktober om gegaan naar een nieuwe marktpropositie: om | nieuwe energie. Met een vooruitstrevende strategie wordt gericht op het maximaal betrekken van burgers binnen de energietransitie in Nederland. Bij om zijn zij samen eigenaar van de gehele energieketen. Het gaat het energiecollectief om maatschappelijke winst: om de zeggenschap over energie terug te brengen bij de burgers die als klanten ook mede-eigenaren worden.
 

Een succesvolle overstap naar een volledig duurzame energievoorziening in Nederland is afhankelijk van de bereidheid van burgers om grijs te verruilen voor groen en geïmporteerde energie te verruilen voor stroom van Nederlandse bodem. Met de merknaam om en slogan ‘nieuwe energie’ start het energiecollectief samen met haar 35 lokale coöperaties een nieuwe burgerbeweging. Suus is al om!

Suus = om! En jij?

Luchtfoto van zonnepanelen op dak Geelen Counterflow Haelen kopie 2560x1639

 

U wilt zelf wel groene stroom met zonnepanelen opwekken, maar.....

 

  • uw dak is niet geschikt, [ligging, schaduw]

  • het is visueel onaantrekkelijk of valt onder monumentenzorg

  • u weet niet hoelang u nog in dit huis blijft wonen

  • aanleg en beheer worden liever uitbesteed

Leudal Energie gaat samen met de Gemeente Leudal een project starten, zodat de burgers in Leudal die geen zonnepanelen op hun eigen dak willen of kunnen plaatsen, toch de mogelijkheid krijgen hun eigen groene stroom op te wekken.

Daarvoor is collectief opgewekte stroom onder de postcoderegeling verlaagd tarief de oplossing: Op een dak van/in de gemeente worden door u gefinancierde zonnepanelen geplaatst, en beheerd door Leudal Energie.
Voor een periode van 15 jaar ontvangt u 15-16 cent per kWh van de zo door u opgewekte stroom. Uw investering wordt hieruit ruimschoots gefinancierd.

Volg ons op deze website. Bent u geïnteresseerd? Stuur dan een email naar Robert Groeneboom  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

leudal

De motie van Jan Vos (PvdA) en Liesbeth Van Tongeren (GroenLinks) om de salderingsregeling te continueren of te verbeteren -op basis van de evaluatie van de salderingsregeling die momenteel gaande is- is aangenomen.

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer voor de  gewijzigde motie. De partijen die voor de motie stemden waren onder meer de VVD, D66, SP, SGP en de indieners PvdA en GroenLinks. Hiermee wordt minister Kamp door de Tweede Kamer opgeroepen om de salderingsregeling in zijn huidige vorm te continueren of te verbeteren gedurende de periode van het Energieakkoord. Het Energieakkoord duurt zoals bekend tot en met het jaar 2023. Overigens kan het kabinet de motie naast zich neerleggen.

Lees hier het hele artikel in solar-magazine.

 

tweede kamer

(foto: rijksoverheid)

Eind 2015 werden de basisscholen De Neerakker in Heythuysen en De Leerlingst in Haelen voorzien van zonnepanelen. Deze installaties waren mogelijk dankzij de medewerking van schoolbestuur SPOLT en Leudal Energie en mede gefinancierd door provincie Limburg, Rabobank Peel, Maas en Leudal, en gemeente Leudal. Het resterende bedrag hebben de leden van Leudal Energie en ouders van de kinderen bij elkaar gebracht. 

Nu de installaties bijna een jaar in gebruik zijn is het tijd om eens terug te kijgen hoe deze zonnepanelen installaties op beide scholen hebben grepresteerd. Het is altijd even spannend om te meten hoe een eerste jaar verloopt. De meetgegevens zijn verkregen via het SolarEdge Systeem. De waardes van de Bruto Productiemeters kunnen hiervan afwijken.

Ondanks dat de meting, aangaande de Leerlingst, nog geen volledig jaar betreft, zijn de volgende prestaties gemeten:

De Leerlingst:
In bedrijf vanaf 17 december 2015. Gemeten van 17 dec. 2015 t/m 29 nov. 2016 bedraagt de productie 60.040 kWh.

De Neerakker:
Ook de Neerakker heeft de verwachtingen ruimschoots gehaald.
In bedrijf vanaf 23 november 2015. Gemeten van 23 nov. 2015 t/m 29 nov. 2016 bedraagt de productie 63.500 kWh.

De verwachting was dat beide installaties ongeveer 54.000 kWh zouden opwekken in bovengenoemde periodes. 

We kunnen dus concluderen dat de beide installaties, die geleverd zijn door CV MiddenLimburg/ZonDirect, uitstekend gepresteerd hebben.

 

2016 Drone Neerakker bewerkt

De installatie op B.S. De Neerakker in Heythuysen