Op deze pagina stelt het bestuur zich voor en vertellen zij waarom ze actief zijn voor Leudal Energie.

 

Har Geenen, voorzitter

voorzitter

Zoals u wellicht weet ben ik initiatiefnemer en nu mede eigenaar van windpark Neer. Ik ben hier lang geleden mee begonnen omdat ik vond dat ook in deze streek duurzame (wind)energie opwekt moest en kon worden. Wil er een toekomst zijn voor onze kinderen dan zullen we gebruik moeten maken van oneindige duurzame energie bronnen. Het verbranden van in miljoenen jaren opgebouwde fossiele brandstoffen in amper 200 jaar lijdt nu al tot onaanvaardbare milieurisico’s.

Helaas is het niet gelukt om een coöperatie mede eigenaar te maken van het huidige windpark om de simpele reden dat die er toen nog niet was. Het is van groot belang dat we de onmisbare energievoorziening zelf in handen gaan krijgen en niet afhankelijk zijn van grote buitenlandse spelers zoals RWE en Vattenfal. Ik weet zeker dat als we dat samen willen, het mogelijk is om in onze regio zelf duurzame energie op te wekken en ook af te zetten. Dit kan volgens mij het beste door een lokaal energiebedrijf op te zetten. De vorm die hierbij het beste past is de coöperatie, iedereen kan lid worden, het is lokaal en we beslissen samen welke kant het opgaat.

Daarom zet ik mij in om van Leudal Energie een succes te maken, samen met de andere 300 lokale energie coöperaties in Nederland! 

     

Joost van Beek, secretaris

Joost van Beek 2013 foto

Ik ben al vele jaren actief bezig met het onderwerp duurzaamheid en vind het belangrijk dat we bewust zijn van de wereld om ons heen en dat we daar op een goede manier mee omgaan. Duurzame ontwikkeling op het gebied van energie, grondstoffen en voedsel is voor mij dan ook een vanzelfsprekendheid. Toekomstige generaties hebben net zoveel recht op een gezonde aarde waarin mensen, het milieu en de  economie niet in gevaar komen. Ik doe mijn best om duurzaamheid zoveel
mogelijk te integreren in het leven.

De Energiecoöperatie Leudal richt zich heel breed op duurzame energie,zowel in de vorm van energiebesparing alsmede het inzetten van duurzame  energiebronnen zoals zonnepanelen. Die hebben we al sinds 2002 en inmiddels liggen er 34 stuks op ons dak. Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, het is eigenlijk niet bij te houden en de juiste keuzes te maken. Via de Energiecoöperatie wil ik me inzetten om daarbij te helpen en om zo heel Leudal zo duurzaam  mogelijk te maken.

            

 Tjeu Vestjens, penningmeester

Tjeu VestjensDe wereldbevolking zal blijven groeien en derhalve zal ook de vraag naar energie blijven toenemen. In de toekomst zullen we meer gebruik moeten gaan maken van duurzame energiebronnen enerzijds en energie  besparen anderzijds. Zonnepanelen zijn een duurzame energiebron welke momenteel in feite door de overheid wordt gesubsidieerd door de teruggave van de btw op de investering. Energie besparen bij nieuwbouwwoningen is een gevolg van de eisen die de overheid stelt bij de aanvraag van een omgevingsvergunning. Hierdoor zullen deze woningen op termijn energieneutraal gebouwd moeten gaan worden. Bij bestaande woningen kan men denken aan spouwmuurisolatie en isolatieglas. Deze energiebesparende maatregelen heb ik toegepast en verder onder andere dakisolatie, vloerisolatie, tochtstrippen, ledverlichting. 
Ik ben lid geworden van Leudal Energie omdat deze energiecoὄperatie streeft naar een lokaal opgewekte duurzame energievoorziening en kan adviseren op het gebied van energiebesparende maatregelen. Lokaal en duurzaam, dat spreekt mij aan.

 

Jan Vossen, bestuurslid

Jan1DSC 2511

Hoe ben ik ertoe gekomen om me in het duurzame energie gebeuren te begeven. Dat zit zo; na de eerste en de tweede energie crisis werd het voor mij duidelijk:  de fossiele brandstoffen worden schaarser, moeilijker winbaar en duurder.  Tevens zijn we teveel afhankelijk van niet democratisch bestuurde landen en we ondersteunen deze regimes ook nog eens door hun dure olie en gas te importeren.  Dus omschakelen die hap naar duurzame energie. In 1994 heb ik mijn zonnecellen installatie aan laten leggen. Ik moest toen onderhandelen met Mega Limburg want het was toen verboden om energie aan het elektriciteit net te leveren. Uiteindelijk werd het me toegestaan bij wijze van proef en onder de voorwaarde dat de wetgeving zou veranderen.

Intussen brengen mijn zonnepanelen al vanaf 1994 schone energie. Gemiddeld ca. 1500kWh per jaar en ik zie na meer dan 20 jaar nog geen teruggang in de opbrengst. Ook heb ik nog altijd de eerste omvormer in bedrijf.  Toen ik met pensioen ging heb ik zelf 1410Wattpiek bijgelegd en met de huidige energieprijzen heb ik deze installatie in ca. 6 jaar terugverdiend. U ziet beste mensen je kunt beter je geld steken in een PV installatie dan het lange tijd op de bank te zetten. Zonne energie  stimuleert de lokale installateurs. En het zorgt voor schonere en gezondere lucht. Er hoeft niet zoveel subsidie meer gegeven te worden aan vervuilende kolen industrie. Want besef, er gaan diverse miljarden euro aan subsidie naar de vervuilende energie opwekking tegenover slechts een a twee miljard naar schone energie.

 

  Joost Linssen, bestuurslid

Joost voorbeeldEen handvat bieden om de toekomst leefbaar te maken en houden, dat probeer ik via techniek te bewerkstelligen. Ik ben van huis uit erg geïnteresseerd in    techniek. Met mijn kennis van elektronica zijn PV installaties een logische keuze, maar mijn interesse reikt over het gehele energiespectrum. Hierbij hoort dus ook het besparen en effectief benutten van energie.

We hebben decennialang techniek gebruikt om alles beter of sneller te doen. Gedurende die periode is er weinig energie besteed om na te denken over het milieu. Door deze techniek te gebruiken voor besparing van energie wordt onze uitstoot beperkt.

Ieder begin is klein. Het duidelijk aan de inwoners van Leudal dat het beter kan is een stap in de goede richting. Het is belangrijk dat de keuze voor duurzaamheid een bewuste keuze is. Als iemand een keuze maakt voor duurzaam wil hij niet afgescheept worden met slechte kwaliteit of een veel te hoge prijs. Ik maak me sterk om de mensen kennis te geven waarmee zij zelf een keuze kunnen maken.


Niet iedere investering in het milieu is even rendabel maar ze zijn altijd de moeite waard als ons milieu er beter van wordt.